לאוס – אמנות רחוב

מי אתה TONA?

לפני התפרצות הקורונה, כאשר Luang Prabang food night market היה פעיל ושוקק חיים, ישבנו ערב אחד בסמטה הצרה, מצטופפים בין עשרות תיירים הצובאים על דוכני אוכל העמוסים מכל טוב. לפתע הבחנתי על הקיר הסדוק והחשוך מולי, בשני ציורי קיר מקסימים, חתומים ע"י TONA.

שבועות ספורים אחר כך, בעקבות התפרצות ה- COVID 19 במדינות רבות והידיעות על הסגר הצפוי בלאוס, מרבית התיירים שבו לארצותיהם. הרחובות שקטו, דוכני המזון הרבים נעלמו כלא היו, רחובותיה היפים והמטופחים של העיר, אשר אונסק"ו מקפידה על שימורה נחשפו וכך מידי פעם לכדו את תשומת ליבנו ציורים נוספים של האמן.

הציורים ריאליסטים ומיוחדים. איתרנו אותם על פני קירות בתים נטושים וחומות נמוכות. הבחנו בחותמו גם באזורים מרוחקים מהמרכז המטופח של העיר.

מרבית הציורים השתמרו, בחלקם החלו להסתמן נזקי זמן ופגעי יד עלומה.

עם כל ציור נוסף שאיתרנו, גוברת סקרנותנו.

"מי אתה TONA?" תהיתי בקול וכפיר נרתם להתגייס למחקר. הוא איתר את דף האינסטגרם של האומן: TONA.

כך נחשפנו לראשונה למורכבות וייחודיות של אמנות הרחוב.

עד מהרה למדנו שאת יצירות האמנות שלו, ניתן למצוא במדינות רבות: אינדונזיה, הודו, יפן, לאוס, נפאל, תאילנד, אוסטריה, גרמניה, ספרד, פורטוגל, צרפת ועוד…

בהמשך אתרנו את דפי הפייסבוק שלו: Tona StreetartTONA

אז מי אתה טונה?

טונה, אמן רחוב מהמבורג, החל לרסס כתובות גראפיטי בשנת 1999, בשנת 2002 החל באמנות סטנסיל ובשנת 2008 החל ב- linocut ו- silkscreen printing. מרבית יצירותיו נעשו בהשראת מסעותיו הרבים בהודו. לכל דמות ביצירותיו יש שם המבטא רעיון. ביצירות האמנות שלו הוא מתכוון למשוך את תשומת ליבו של המתבונן, אשר לעיתים קרובות מוסח מהמציאות הקרה וחסרת הרחמים ולגעת בו ברמה הרגשית.

בניגוד לאמני רחוב רבים, שעבודותיהם מביעות ביקורת חברתית אירונית, מבקש טונה להעביר מסר למתבונן בעבודותיו, בדרך מחויכת. הוא מקווה שכך, אנשים עשויים לחשוב מחדש על רעיונותיהם וערכיהם.

טונה מצלם ילדים, את הצילומים ממיר שבלונות, ויוצר הדפס שלהם לרוב על גבי משטחים וקירות סדוקים המעניקים תפאורה ייחודית ליצירה.

גרפיטי של TONA
ANTI & INAWASHIRO
ANTI & INAWASHIRO
TONA

יצירות האמנות של טונה מוצגות באופן זמני במרחבים ציבוריים. בעשור האחרון, יצירותיו הוצגו גם בפסטיבלים ותערוכות בינלאומיות לאמנות: בניו יורק, ונצואלה, קנדה, דרום אפריקה, תל אביב וניו-דלהי.

לשמחתי, לאחר שיצרתי אתו קשר, טונה שלח לי קישור לפודקסט שנערך עמו. אומנם הראיון נערך בגרמנית, אולם ניתן לקרוא את תרגום הראיון ולראות עוד מעבודותיו המרתקות המפוזרות ברחבי העולם בכתבה שהתפרסמה ב- Vagabundler.

"האמנות היא ניסיון ליצור אנושיות לצִדה של המציאות"

הסופר היהודי-צרפתי Andre Maurois

לדעתי TONA מצליח לעשות זאת ובגדול!

אולי יעניין אותך גם...

אישה מקומית מקהילת הנשים הצוללות צלילה חופשית באי ג'ג'ו שבקוריאה

האי ג'ג'ו – אומנות הצלילה החופשית של נשות הים

באי ג'ג'ו הסמוך לחופיה של קוריאה הדרומית, התפתחה לאורך השנים קהילת נשים המכונות "האניאו" נשות הים. הן פיתחו מסורת צלילה חופשית לעומק ולצידה התפתחה מסורת ותרבות מרתקת הנמצאות בסכנת העלמות.
מי הן נשות הים המסתוריות? קראו במאמר

לקריאת המאמר המלא ←
שחף מאופרת ולבושה כמאיקו

עולמן המסתורי של המאיקו והגיישה

ליפן מסורת תרבותית מרתקת וייחודית.
בתרבות המסורתית העכשווית תפקיד הגיישה להיות מעין מארחת על מנת להנעים את זמנו של הלקוח ולשחררו מטרדות היום. בנוסף, הן משמשות כמדריכות לתוך עולם התרבות היפני, בריקוד, נגינה או שירה, בטקסיות מסורתית ועוד.
גיישה מתחילה את הכשרתה לתפקיד בתור מאיקו, כאשר היא נערה צעירה בת 15. במשך 5 שנים היא מתמחה במגוון מקצועות אומנות.
עם סיום לימודיה היא תוכר כגיישה.
עולמן של המאיקו נראה נוצץ אולם ישנו צד אפל המעיב על חיי הזוהר שלהן.

לקריאת המאמר המלא ←
אומיירה סנצ'ז כפי שהוצחה לפני מותה על ידי הצלם הצרפתי פרנק פורנייה

קולומביה – הטרגדיה בעקבות התפרצות הר הגעש רואיז

סיפורה הטראגי של הנערה הקולומביאנית אומיירה סנצ'ז בעקבות התפרצות הר הגעש בשנת 1985 הסעיר את העולם כולו. הצלם הצרפתי פרנק פורנייה הנציח אותה במצלמתו שעות אחדות לפני מותה. תמונתו האייקונית משמרת את זכרה ומספרת את הטרגדיה שלה ושל כפרה.

לקריאת המאמר המלא ←
החז'נה החצוב בסלע הורדרד-אדמדם

אל אוצרותיה הקדומים של ירדן

מסע בעקבות תרבות עתיקה, אשר נעלמה אל חולות הזמן. הנבטים, שבט נוודים מסתורי שנדד וסחר לאורך דרך הבשמים והותיר אחריו את אחד המקומות היפים בעולם, העיר האבודה פטרה.
התחקינו אחר עקבותיהם המרתקים, בשמורת ואדי רם היפיפייה, דרך סיק אל בריד ופטרה, העיר באדום.

לקריאת המאמר המלא ←