לוגו האתר יום אחד - מעבר לדף הבית

לאוס – חגיגות השנה החדשה

לפעמים משאלות מתגשמות

5 אפריל, 2020

הודעת SMS בישרה על ביטול חגיגות Pi Mai 2,563, ממשלת לאוס קראה לאזרחיה לשמור על הסגר ולהימנע מחגיגות המוניות "Stay home, stay safe" הכריזו השלטים בקרנות הרחובות השוממים.

תחושת החמצה קודרת מילאה אותי, עצמתי את עיניי ולחשתי "הלוואי שאצליח לחגוג את ה- Pi May הבא…"

13 אפריל, 2021

השנה חלפה במהרה, המשאלה התגשמה והנה אנחנו עדיין בלאוס !Sôk Di Pi Mai, שנה טובה!

Boun Pi Mai festival

חגיגות השנה החדשה בלאוס נקראות Boun Pi Mai festival או "Water festival"
זהו אחד הפסטיבלים המרתקים ביותר שמושך מספר רב של תיירים מכל רחבי העולם. הוא מוכר כ- "חג המים" מאחר והלאו מתיזים מים זה על זה כדי לשטוף את כל הדברים הרעים והמחלות ולקבל את פני השנה החדשה נקייה ובריאה.

השנה, חוגגים את השנה הבודהיסטית 2,564. הפסטיבל נחגג ברחבי לאוס במשך 3 ימים בחודש אפריל, ובעיר לואנג פראנג נמשכות החגיגות אף שבוע ויותר.

לואנג פראבנג מתמלאת באווירה קסומה מהשילוב המרתק בין הטקסים הפולחניים למסיבות הרחוב ההמוניות; הלמות התופים מהמקדשים וצלילי מוזיקת הטכנו הרועמת מהרמקולים הענקיים המפוזרים ברחובות העיר, נזירים בגלימתם הכתומה ובני נוער מצטבעים באדום וסגול, המיית תפילות במקדשים וקולות צחוק מתגלגלים, כולם מזקן ועד טף משתובבים עם המים ברחובות. הפסטיבל מתקיים במהלך החודש החם ביותר בלאוס, בתחילתה של עונת המונסונים וזה נפלא, מכיוון שרוב האנשים נשארים ספוגים במים מרעננים במשך שלושת ימי הפסטיבל.

Elephant procession
Xang Hieng Koei

מדי שנה, בתאריך 13 באפריל, יום לפני מצעד השנה החדשה, מתקיים בעיר לואנג פראבנג מצעד פילים הנקרא "Xang Hieng Koei". זהו אירוע משמעותי, שמסביר כיצד קשורים הפילים המפוארים לחייו של הלאו. במהלך המצעד מציגים כיצד הכשירו בעבר את הפילים למטרות קרב. התהליך כולל הרגלתם לרעש אנושי, לצפיפות וטקסי ברכות שונים.

השעה 7:30 בבוקר. קהל צופים נרגש כבר התאסף והמתין להגעתם של הפילים אל מתחם Wat May. רבים הצטיידו בשקיות עמוסות בננות וקני סוכר להגיש לפילים. ברמקולים נשמעה מוזיקה מסורתית.

האוויר היה חם ויבש על אף שעת הבוקר המוקדמת. נדמה היה שהזמן עמד מלכת עד שלפתע הבחנו בשיירה מגיחה בצעד איטי. את התהלוכה הובילה פילה המעוטרת בגלימת זהב נוצצת ואחריה מעט מבוהלים צועדים שני פילים צעירים מקושטים בגלימות כחולות.

מצעד הפילים
תהלוכת הפילים "Xang Hieng Koel"
בשלט שהצועדים מחזיקים נכתב:
מצעד הפילים ביום השנה החדשה של לאוס
לואנג פראבנג 13 באפריל 2021
צילום: שחף עדוט

לאחר טקס פתיחה, התהלוכה יצאה לדרך מ- Wat May והתנהלה באטיות לאורך רחובות Sisavangvong Road ו- Sakkaline Road. מדי פעם התהלוכה נעצרה במקדשים השונים לקיום טקסים וברכות, האכלת הפילים ומנוחה. הטקס האחרון התקיים ב- Wat Xieng Thong.

פיל אוכל פירות

התרגשנו למראה הפילים היפים והאצילים אולם ליבנו נכמר מרחמים. אילו רק יכלו לחיות בטבע, חופשים לנפשם.

Sangkhan Luang

14 אפריל, 2021

היום הראשון של "Boun Pi Mai" נקרא; "Sangkhan Luang", יום זה נחשב ליום האחרון של השנה הישנה.

לכבוד השנה החדשה, לאו מנקים את בתיהם ואת כפריהם, מכינים גיגיות גדולות עם מים מבושמים בפרחי ציפורני חתול כתומים (בלאו קוראים להם Dorkdaoheung) לימי הפסטיבל.

הבוקר התחיל מעט מנומנם, רכבנו על אופנינו ברחבי העיר ובעודי תוהה האם העדר התיירות ישפיע על החגיגות המתוכננות. הבחנתי בכמות עצומה של רכבי שטח עמוסים באנשי הכפרים המצטופפים בארגז הפתוח מאחור. עד שעות הצהריים החלה תכונה רבה ברחובות והתרגשות באוויר.
ההתרגשות מדבקת, כפיר ואני יצאנו עם רובי המים שלנו ונקלענו לקרבות מים עם ילדי השכונה. מיותר לציין שהם ניצחו, נכון?!

מאוחר יותר, יצאנו שוב החוצה. המסיבות היו בעיצומן. רמקולים עצומים הונחו על המדרכות לצד פחים גדולים עם מים, צינורות מים, בריכות מתנפחות, דליי מים וכמות בלתי נתפסת של אלכוהול אותו הערו אל קירבם בני נוער ומבוגרים הרוקדים לצלילי מוזיקת טכנו באקסטזה. רכבים, רוכבי אופנים ואופנועים מאטים לידם וחוטפים מנה רטובה.

הצעירים רוכבים בפראות מהולה באלכוהול על אופנועיהם ברחובות בלופ וחוטפים שוב ושוב מנות מים צוננות. אני חושבת שזוהי הפעם הראשונה במהלך השנה שלנו בלאוס, שראיתי את העם הזה מלא שמחת חיים, בני נוער צוחקים ומשוחררים, רוקדים ומאושרים.

גרג, השכן שלנו מ- Sabaidee Burger, הציע לי כוס בירה קרה ואמר לי בחיוך "זאת רק ההתחלה, מחר זה יהיה הרבה יותר סוחף".

המוזיקה והחגיגות נמשכו הרבה מעבר לשעות החשיכה ואז נדמו.

חג המים

Sangkhan Nao

15 באפריל, 2021

היום השני "Sangkhan Nao", שמשמעותו שמו "יום ללא יום", אינו חלק מהשנה הישנה ולא מהשנה החדשה. יום זה מנוצל למנוחה וכיף, ביקורי משפחה וחברים או לטיולים וכמובן למסיבות מים סוערות ברחובות.

גם יום זה כקודמו החל בשקט מנומנם. במקדשים נערכו טקסי טיהור במים של פסלי בודהה.

בצהרי היום, החלו קבוצות אנשים לזרום לעבר Wat Thantnoy ממנו יצא לדרך מצעד ראש השנה לאורך הרחוב הראשי והסתיים ב- Wat Xiengthong.

תהלוכת השנה החדשה

עשינו את דרכינו בשמש הקופחת, רטובים לשד עצמותינו אל עבר המקדש. הלמות התופים בישרה את תחילת המצעד. "שדים", "דרקון", קבוצות המייצגות את השבטים השונים, נזירים בגלימותיהם הכתומות, יחפים, מלכת היופי של לאוס צועדת על נעלי עקב סיכה גבוהות ובנות לווייתה, נשים יפיפיות בתלבושות מסורתיות ואנשי אבטחה חמורי סבר, ולסיום קבוצת אנשי הרפואה.

"הם צועדים יחפים על כביש האספלט הרותח!" חשבתי המומה בהביטי על ה"שדים והדרקון". עד מהרה הבנתי איך הם מצליחים להחזיק מעמד ולהמשיך לצעוד על האספלט הלוהט. כאשר המצעד נעצר אחת לכמה מטרים, המשתתפים ממהרים לשפוך מים על כפות רגליהם ולהרטיב את הכביש שבו נערך המצעד. בין לבין שופכים מים על גופם ומברכים אותם.

Sangkhan Kheun Pi Mai

16 אפריל, 2021

היום השלישי "Sangkhan Kheun Pi Mai", יום זה מהווה התחלה רשמית של השנה החדשה. הלאו מתהדרים במיטב הלבוש המסורתי העשויים משי, מבקרים במקדש ומניחים מנחות. הצעירים מבקרים את ההורים, הסבים והזקנים. הם נוטלים את ידי הזקנים במים, מבקשים את ברכתם ואת סליחתם על התנהגות שגויה בשנה האחרונה.

יצאתי אל מרפסת ביתי ומבחינה במנחות שהונחו על מדרגות ביתנו. איציק ואני חייכנו זה לזה "אני מרגישה מבורכת" אמרתי.

בהמשך היום, במפגשים משפחתיים, חברי הקהילה מקיימים "Baci ceremonies" למזל ושגשוג.

Baci ceremonies

"Baci ceremonies" הינו טקס עתיק יומין המתקיים בלאוס. המונח הנפוץ בלאו הוא "Sou Khuan" שפירושו "משפר רוח" או "קריאת רוח".
במהלך הטקס, נכרכים חוטי משי או כותנה לבנים סביב מפרקי כפות הידיים ונאמרת תפילה למזל טוב וחיים בריאים לאדם שהטקס מיועד אליו.

גם יום זה התחיל באיטיות רגועה, ברם עד צהרי היום התחיל שוב ריטואל המים.

בצהרי היום, המצעד התקיים שוב, בדיוק כמו ביום הקודם, אולם הפעם הוא יצא מ- Wat Xiengthong לאורך הרחוב הראשי והסתיים ב- Wat Thantnoy.

נוכחותה של מלכת היופי של לאוס בולטת בהעדרה ומחליפתה יפיפייה נמוכת קומה הובילה בגאון את פמליית המלוות. תהינו האם להיעדרותה יש קשר לנעלי העקב הגבוהות שנעלה ביום האתמול. "אולי היא הייתה צריכה להגיע לאירועים נוספים" הציעה שחף בחמלה.

עם סיום המצעד, שוב פרצו מסיבות מים סוערות, רוח קרירה החלה לנשוב, השמים התכסו בעננים כבדים, טיפות הגשם שהחלו לרדת בשעות הערב לא עצרו אותן.

אנחנו עצרנו שם. חזרנו הביתה רטובים, מאושרים ועייפים. דקות אחר כך סופת ברקים ורעמים החלה משתוללת בחוץ.

"Bathing of the "Prabang
Buddha Ritual

17 אפריל, 2021

בתהלוכה מרשימה ומרגשת, נזירים ומאמינים הובילו את פסלו של Prabang" Buddha" מ- Wat Hor Prabang (מוכר גם בשם: Haw Pha Bang) שבמוזיאון הלאומי ל- Wat Mai. שם הוא עבר תהליך טיהור רוחני.

מאוחר יותר באותו היום, שחף ואני השתתפנו בסדנת פרחים שהתקיימה ב- TAEC (Traditional Arts and Ethnology Center). שזרנו פרחים ולמדנו על אופן הגשת המנחות.

החזרת בודהה למקדש

19 אפריל, 2021

לאחר סיום ריטואל הטיהור והמנחות שנמשך במהלך כל היום הקודם, יצאה מ- Wat Mai תהלוכה מרשימה ומרגשת להשבת פסלו של Prabang" Buddha" ל- Haw Pha Bang, במוזיאון הלאומי.

"Bathing of the "Pra Hman
Buddha Ritual

טקס טיהור רוחני במהלכו שופכים מים על פסלו של בודהה.

את Gregg Stradiotto הכרתי במהלך חגיגות השנה החדשה, הוא ללא ספק אחד הצלמים המוכשרים ביותר שהכרתי אי פעם. 

החזרת בודהה למקדש

19 אפריל, 2021

לאחר סיום ריטואל הטיהור והמנחות שנמשך במהלך כל היום הקודם, יצאה מ- Wat Mai תהלוכה מרשימה ומרגשת להשבת פסלו של Prabang" Buddha" ל- Haw Pha Bang, במוזיאון הלאומי.

"Bathing of the "Pra Hman
Buddha Ritual

20 אפריל, 2021

טקס נוסף של הבאת Pra Hman" Buddha" לטיהור רוחני, התקיים ב- Wat Xiengthong. הנזירים והמאמינים הלבושים במיטב בגדיהם המסורתיים צעדו אחר דמותו של Pra Hman" Buddha" הנישאת בחרדת קודש סביב מתחם המקדש. הם נשאו בידיהם מנחות ולאחר שתי הקפות נכנסו אל תוך מתחם הטקס.

במהלך הטקס במקדש, החלו המאמינים והנזירים למזוג מים על מנת לטהר את פסלו של בודהה.

נזיר מוזג מים כדי להרטיב את בודהה
נזיר מוזג מים כדי להרטיב את בודהה

טקס הטיהור הרוחני נמשך לאורך כל שעות היום. המאמינים מזגו מים כדי להרטיב את בודהה ולהיטהר.

בודהה במקדש
בודהה במקדש

המגיפה הגיעה ללאוס

האירועים הרבים נמשכו ונמשכו, העיר לבשה חג אולם אט אט הבחנו שיותר ויותר לאו עוטים מסיכות על פניהם. השמועות מ- Vientien החלו להגיע…

שוהים לא חוקיים מתאילנד חצו את נהר המקונג לרגל חגיגות השנה חדשה. הם שהו בעיר בירה ללא בידוד הנדרש בחוק, וללא שעברו בדיקות PCR. המקומיים החלו לגלות חששות לגבי האפשרות להתפרצות מחודשת של ה- Covid 19.

מאוחר יותר התבררו העובדות, שני צעירים מתאילנד אכן חצו את נהר המקונג בצורה לא חוקית כדי לחגוג עם חברה מקומית את השנה החדשה. והם חגגו! שהו בברים, מסעדות, ספא, מסיבות ועוד.

ימים אחדים אחרי שחזרו לבנגקוק, התברר להם שהם חלו. כשאושפזו בבית החולים, עדכנו את חברתם המקומית. לאחר שהיא החלה לחוש ברע היא דיווחה לרשויות.

עוד טרם התקבלו החלטות רשמיות החלו רחובות העיר מתרוקנים, יותר ויותר אנשים עטו מסיכות והחלו נוהגים באחריות חברתית מרשימה. בלי אכיפה ובלי צורך בהוראות מיוחדות. הבטתי בהם בהשתאות. הם לא התלבטו יותר מידי, הם פשוט נשמרו לנפשם, מודעים היטב למערכת הרפואית המאוד בסיסית בלשון המעטה, הקיימת כאן.

ימים ספורים אחר כך, הגיעה החלטת ממשלה, סגר החל ב- 22.4.2021 ועד 5.5.2021 אולם, עם התגלות עוד ועוד מקרי הדבקה ברחבי לאוס, הוכרז על הארכת הסגר עד 20.5.2021 ועד להודעה חדשה.

מאמצי המקומיים נשאו פרי, בתחילת יוני רק כפרים בודדים בעיר הבירה נותרו עדיין מוגדרים כאזורים אדומים. מרבית המחוזות ברחבי לאוס חזרו לנהל אורח חיים כקדם.

עוזבים את לאוס

הבטתי מבעד לחלון הזכוכית הרחב, בחדרי הממוקם בקומה התשיעית במלון Crowne Plaza Vientiane. העיר Vientiane פרוסה לפני, אור השחר הפציע לאיטו, האיר נוגות את הימים האחרונים שלנו בלאוס. הלב הלם בחוזקה. עוד מעט נשוב חזרה הביתה לידיים המחבקות של סבתא, לחברים.

המסע שלנו לא תם, נגזר עליו לשנות כיוון.

ושוב, אנחנו בדרך אל הלא נודע…

אולי יעניין אותך גם...

אישה מקומית מקהילת הנשים הצוללות צלילה חופשית באי ג'ג'ו שבקוריאה

האי ג'ג'ו – אומנות הצלילה החופשית של נשות הים

באי ג'ג'ו הסמוך לחופיה של קוריאה הדרומית, התפתחה לאורך השנים קהילת נשים המכונות "האניאו" נשות הים. הן פיתחו מסורת צלילה חופשית לעומק ולצידה התפתחה מסורת ותרבות מרתקת הנמצאות בסכנת העלמות.
מי הן נשות הים המסתוריות? קראו במאמר

לקריאת המאמר המלא ←
שחף מאופרת ולבושה כמאיקו

עולמן המסתורי של המאיקו והגיישה

ליפן מסורת תרבותית מרתקת וייחודית.
בתרבות המסורתית העכשווית תפקיד הגיישה להיות מעין מארחת על מנת להנעים את זמנו של הלקוח ולשחררו מטרדות היום. בנוסף, הן משמשות כמדריכות לתוך עולם התרבות היפני, בריקוד, נגינה או שירה, בטקסיות מסורתית ועוד.
גיישה מתחילה את הכשרתה לתפקיד בתור מאיקו, כאשר היא נערה צעירה בת 15. במשך 5 שנים היא מתמחה במגוון מקצועות אומנות.
עם סיום לימודיה היא תוכר כגיישה.
עולמן של המאיקו נראה נוצץ אולם ישנו צד אפל המעיב על חיי הזוהר שלהן.

לקריאת המאמר המלא ←
ארה כחולה בביצות פנטנל - צולם בשנת 2017

ברזיל

היה זה ביקורינו השני בברזיל, נראה היה שזה סיום נאות למסע שהתחיל אי שם בשלהי קיץ 2017.
יקבים ועיירות ציוריות היוו תפאורה מושלמת לימים מרגשים.
עבורי זהו הביקור הרביעי במדינה היפה והקסומה ולראשונה בחיי הרגשתי שזהו, סוף סוף, אני יכולה להניח לה ולחקור מקומות חדשים.

לקריאת המאמר המלא ←
תצפית על הקרחון פריטו מורנו

ארגנטינה – אל "ארץ בעלי הרגליים הענקיות"

מסע אל נופיה העוצמתיים של פטגוניה. טרקים בין לגונות טורקיז ותצפית על הר הפיץ רוי. תצפית על קרחון פריטו מורנו המכונה הקרחון המתנפץ ומסלול הליכה על הקרחון.
מופעי טנגו ברחוב ולסיום ביקור מרגש במפלי האיגואסו המרהיבים.

לקריאת המאמר המלא ←
שלדג

צ'ילה

צ'ילה – פארקים ושמורות טבע יפות ומטופחות מציגות טבע עוצמתי, אגמים בגווני טורקיז ונהרות גועשים.
במסע ספונטני חצינו את הקרטרה אוסטרל. מסלול שבחלקו נוח לנהיגה וכולל מעבר במעבורות ובהמשכו מאתגר אך בלתי נשכח.

לקריאת המאמר המלא ←
להקת פלמינגו ג'יימס

בוליביה

בוליביה הייתה הפתעת המסע שלנו. פתחנו בטיול באי השמש שבאגם טיטיקקה.
את השנה האזרחית החדשה קיבלנו בלה פאז. טיילנו בעמק הירח ובשוק המכשפות הקריפי.
זכינו למפגש מרגש עם הכורים במכרות פוטוסי, למדנו על אורח חייהם, עבודתם הקשה והאמונות שלהם.
ביקרנו בסלאר דה איוני הבלתי נשכח והלגונות ולסיום סיירנו ביקבים של בוליביה והרמנו לפרידה כוסית סינגני, המשקה הלאומי והמושלם של בוליביה

לקריאת המאמר המלא ←
פסגת ההר הצעיר מתנשאת מעל חורבות העיר מאצ'ו פיצו

פרו

Chiclayo הצצתי בגוגל מפות, ככל שהאוטובוס התקרב לעיר Chiclayo, התחושה המבשרת רעות, גדלה והתעצמה בתוכי. כשהגענו לבסוף, שלוש שעות אחרי הזמן שנאמר לנו. מצאנו את

לקריאת המאמר המלא ←
קוליברי ורוד-אוזן נוצץ

אקוודור

מעבר הגבול קולומביה אקוודור – Rumichaca International Bridge חצינו את גשר הידידות והגענו לכניסה למשרדי ההגירה בצד האקוודורי. התבשרנו שביום הקודם בוטלו תקנות הקורונה ואין

לקריאת המאמר המלא ←
תוכי Orange-chinned Parakeet

קולומביה – זיכרונות ותקוות

חלקו האחרון של הביקור במדינה הכי אהובה עלי בעולם כולו: קולומביה!
בחלק זה של המסע, הציף אותי גל געגועים לחברים מהעבר. בקרנו בקאלי, פופאין, סן אגוסטין ופסטו.
בדרכנו לאקוודור, עצרנו לבקר בבזיליקת Santuario de Las Lajas היפיפייה.

לקריאת המאמר המלא ←
אומיירה סנצ'ז כפי שהוצחה לפני מותה על ידי הצלם הצרפתי פרנק פורנייה

קולומביה – הטרגדיה בעקבות התפרצות הר הגעש רואיז

סיפורה הטראגי של הנערה הקולומביאנית אומיירה סנצ'ז בעקבות התפרצות הר הגעש בשנת 1985 הסעיר את העולם כולו. הצלם הצרפתי פרנק פורנייה הנציח אותה במצלמתו שעות אחדות לפני מותה. תמונתו האייקונית משמרת את זכרה ומספרת את הטרגדיה שלה ושל כפרה.

לקריאת המאמר המלא ←
תצפית על מאגר המים

קולומביה – העיירה הכי צבעונית בעולם!

סיפורה המרתק של העיירה גואטפה. עיירת תיירות יפיפייה וצבעונית אשר עלתה על המפה בזכות מונוליט גרניט המתנשא מעל מאגר מים קסום ומשקיף אל הכפרים באזור.
מגואטפה ניתן לצאת לסיור אל שרידי הכפר פניול ולהריסות האחוזה של פבלו אסקובר.

לקריאת המאמר המלא ←
הגרפיטי הנחבא מעט מהעין, מעלה מסר חשוב של שוויון וחופש לתושבי הקומונה האפרו-קולומבינית אשר במשך שנים רבות הופלו לרעה.

קולומביה – "עיר האביב הנצחי"

אמנם הלילות בעיר מדיין היו מפוקפקים אולם הימים היו מרתקים!
הפעם חוש ההומור המשובח והיצירתיות המדהימה שייכים לפבלו אסקובר, ברון סמים ונרקו-טרוריסט מהאכזרים שידעה האנושות.
קראו על סיפורו המדהים של אסקובר ועל סיפורה המרגש של קומונה 13.

לקריאת המאמר המלא ←
ציור קיר של אישה צעירה ופרפר

קולומביה

הנחיתה בקולומביה הציפה בי זיכרונות מרגשים מן העבר. לשמחתי שני המתבגרים שלי התאהבו במדינה המשוגעת והמיוחדת הזאת, באנשיה הצבעוניים ובתרבות המרתקת. לגמרי במקרה נקלענו לטקס ההשבעה ההיסטורי של נשיא קולומביה השנוי במחלוקת גוסטבו פטרו. שמענו את הקולות בעד ונגד ונשארנו עם תפילה בלב, שאנשיה של המדינה האהובה עלינו יזכו למנהיג טוב שיוביל אותם לחיי בטחון ושלווה.
במבחן הזמן, נראה שהמתנגדים אשר השמיעו קולם במחאה צדקו.

לקריאת המאמר המלא ←
שחף וכפיר בשיעור גלישה

קוסטה ריקה

קוסטה ריקה – אחד המונחים שכדאי להכיר לפני ביקור בקוסטה ריקה הינו: ¡Pura Vida! פירושו המילולי: "חיים טהורים" אולם זוהי אינה סתם אמירה, זוהי דרך חיים!
חלקו הראשון במסע אל קוסטה ריקה ואוצרותיה

לקריאת המאמר המלא ←
כפיר גולש במורד ההר

ניקרגואה

ניקרגואה – מדינה שידעה מלחמת אזרחים אלימה וקשה, עוני וסבל רב עליה למדנו בסיור שקיעה "ההיסטוריה האפלה"
טיול הרפתקאות אל הר הגעש הפעיל Cerro Negro וגלישה על לוח עץ במורדותיו.

לקריאת המאמר המלא ←
שלושה תוכי ארה ארגמנית על ענף

הונדורס

הונדורס – חורבות קופן והצד האפל של שליטיה.
פרויקט שימור תוכי המקאו.
צלילות ושחיה עם שנורקל באי אוטילה וטרגדיית זיהום האוקיינוס.

לקריאת המאמר המלא ←
טחן נקוד

מערכת שונית המחסום המסו – אמריקאית

מערכת שונית המחסום המסו-אמריקאית (MBRS או MAR) היא המערכת האקולוגית הגדולה ביותר של השונית באמריקה והשנייה בגודלה בעולם אחרי שונית המחסום הגדולה באוסטרליה. גודלה כ- 1,000 ק"מ מצפון חצי האי יוקטן במקסיקו ועד לחופי בליז, גואטמלה והונדורס. היא מרוחקת כ- 300 מטר מקו החוף ומורכבת מסדרה של שבע שוניות אלמוגים קשים ורכים המשמשים בתי גידול למגוון עצום של מינים ימיים.

לקריאת המאמר המלא ←
במכתש של Volcán de Santa Ana יש לגונה בגווני טורקיז בהיר

אל סלבדור – שחר חדש מפציע

אל סלבדור – המדינה שהייתה מוכרת בגלל מלחמת האזרחים הקשה, אלימות ועוני רב, שינתה את פניה.
פגשנו אנשים ידידותיים וטובי לב.
השינוי ניכר בכל פינה במדינה הקטנה והיפה.
גם הפעם גולת הכותרת של מסענו היה ביקור בהר געש אשר במכתשו לגונה יפה בגווני טורקיז.

לקריאת המאמר המלא ←
זריחה - קרן שמש ראשונה מאירה

גואטמלה

גואטמלה – טיקאל האתר הארכיאולוגי המרתק, ערים עתיקות, כפרים ססגוניים המשמרים על תרבות ומסורת. אגם אטיטילן הציורי,
הרי געש מרשימים וחוויות בלתי נשכחות

לקריאת המאמר המלא ←
קוף עכביש

בליז

חגיגות בר המצווה לכפיר ביעד קסום ומרגש האי סן פדרו. לאחר צלילות מרתקות והמאתגרות בשונית המחסום המסו אמריקאית, הפלגנו לאי קולקר. נפעמנו מבתי הגידול הרבים והמגוונים באי ובים.
המשכנו לביקור מיוחד בפנים היבשת וחווינו טיולים מרהיבים אל עומק האדמה.

לקריאת המאמר המלא ←
מראה מיסטי שנוצר כאשר קרן שמש חודרת למערה ומאירה את השכבות העליונות של המים הצלולים.

מקסיקו – לצלול במסתורי הסנוטס

מקסיקו היא ביתם של כמה מאתרי הצלילה הייחודיים והמרתקים ביותר בעולם – אתרי צלילה ב- Cenotes. מרבית הסנוטס ממוקמים בחצי האי יוקטן.
הצוללים חווים תחושת ריחוף במרחב הקסום של מערות תת קרקעיות בנות אלפי שנה.
מרחב זה משלב תופעות טבע ייחודיות והיסטוריה מרתקת.

לקריאת המאמר המלא ←
ציור קיר של פומה

מקסיקו

Ciudad de México "אמא, את מתרגשת?" כפיר שאל, מבטו חקר את פני. היססתי לרגע. מזה שעות אחדות תחושת בטן מבשרת רעות העיקה עלי. "אני מניחה

לקריאת המאמר המלא ←
האגם בסנטרל פארק, העצים מסביב בצבעי שלכת אדום זהוב וירוק

ארצות הברית – ניו יורק

ניו יורק מרתקת ומיוחדת. נדמה שהעיר לא נחה לרגע. יש בה שלל מוזיאונים מרתקים. חנויות שוקולד מיוחדות וקונדיטוריות משובחות. הסנטרל פארק בצבעי שלכת נפלאים.
כל אלו ועוד מהווים תפאורה נהדרת לתחילת מסענו החדש ביבשת אמריקה.

לקריאת המאמר המלא ←
מוזיאון האשליות בתל אביב-שחף כאילו אוכלת את כפיר מתוך צלחת

מסע חדש בפתח

החזרה לארץ הותירה אותנו מבולבלים ואומללים. נדמה היה שבשנתיים בהם נעדרנו הכל השתנה ללא היכר.
לאחר תקופת החלמה של בתנו, הבנו שנכון לנו לשוב אל המסע. הפעם אל צדו האחר של כדור הארץ, אל יבשת אמריקה.

לקריאת המאמר המלא ←
ציור גרפיטי של ילד יושב על המדרכה וראשו מכוסה בדלי

לאוס – פרידה

המסע שלנו בלאוס הגיע אל קיצו. נפרדנו בעצב מחברינו היקרים.
נפרדנו מחפצנו הרבים, את חלקם מכרנו ואת חלקם תרמנו.
יצאנו למסע הארוך הביתה. מסע שנמשך שבעה ימים ארוכים ומטלטלים רגשית ופיזית.

לקריאת המאמר המלא ←
ספינת אור - בצורת דרקון לבן

לאוס – חגים ופסטיבלים

לאוס – מסורות עתיקות ומרתקות נשמרות לאורך דורות.
המקומיים מציינים ימים חשובים בלוח השנה הבודהיסטי וגם חגיגות האלווין, חג המולד והשנה האזרחית החדשה.
בלואנג פראבנג מתקיימים אירועי התרמה לבית החולים לילדים ופסטיבלים של אוכל ופולקלור מקומי.

לקריאת המאמר המלא ←
נזירים צועדים בלואנג פראבנג, לאוס בדרכם לקבל מנחות.

לאוס – מרגישים בבית

הזמן חלף ואנו הסתגלנו לחיים החדשים שלנו בלואנג פראבנג.
מיום ליום הכרנו טוב יותר את האזור ואת תושביו.
הכרנו מקומות יפים לטיול. מסעדות ובתי קפה לסעוד ולציין ימי הולדת.
מאפיות, שווקים, בתי ספר, חוגים, בתי חולים (לצערנו) ועוד.
במדריך "לאוס – מרגישים בבית", ריכזנו את המידע כדי לסייע למבקרים להרגיש בבית!

לקריאת המאמר המלא ←
גדת המקונג, נטושה בתקופת מגיפת הקורונה

לאוס – זה קורה שהדרך מתמשכת…

רחובותיה של לואנג פראבנג התרוקנו. סגר הוכרז ותחושת אי וודאות הורגשה מסביב. מצאנו בית לשהות בו ומצאנו חברים חדשים.
חגגנו את ליל הסדר וציינו את יום השואה ויום הזיכרון לחללי צה"ל.
הזמן חלף בעצלתיים ואנו התלבטנו לאן ימשיך מסענו.

לקריאת המאמר המלא ←
צילום של כובעים

לאוס

לאוס – הגענו אליה במטרה לחצות את הגבול לסין השכנה. אולם לאלוהי המסע היו תכניות אחרות עבורנו.
התאהבנו במדינה המיוחדת, בתושביה העדינים ובנופיה הקסומים.
באותם ימים לא ידענו שלאוס תהפוך עד מהרה לביתנו השני.
פרק ראשון במסענו המופלא בלאוס.

לקריאת המאמר המלא ←
צב בסכנת הכחדה במרכז שימור שבים

וייטנאם

הנופים בוייטנאם הם מהיפים בדרום-מזרח אסיה.
מערות נטיפים, מפרץ הלונג בי הציורי. נופי לופ הג'יאנג המפורסם, הותירו אותנו נפעמים אל מול עוצמתו של הטבע.

לקריאת המאמר המלא ←
קוף חושף שיניים

קמבודיה

מקדשי אנגקור המרשימים לאור זריחה. נחשפים מתוך הג'ונגל, מספרים היסטוריה מרתקת טבולה בדם.
העדות לעבר הרצחני של החמר רוז נמצא בכל פינה במדינה.

לקריאת המאמר המלא ←
דיג בתלבושת מסורתית מדגים שיטות דיג עתיקות

מיאנמר – המסע אל הלא נודע

הטרק הקסום אל אגם אינלה, מפגיש אותנו עם מסורות דייג עתיקות, כפריים ידידותיים ונופים מרהיבים.
בהמשך הכרנו את עברה המפואר של העיר בגאן, נחשפנו למסורות ולתרבות המרתקת.
משם יצאנו להכיר את הכפרים המרתקים של שבטי הצ'ין והנשים המקועקעות, זכינו לחוויות מרגשות ובלתי נשכחות.

לקריאת המאמר המלא ←
צב ים ירוק

לצלול בדרום-מזרח אסיה

בים אנדמן, קו פיפי מושך צוללים בזכות מימיו הצלולים והחיים הימיים המגוונים שלו. חקרו שוניות אלמוגים תוססות ומערות תת-מימיות, שבהן אתם עשויים לפגוש בלהקות דגים צבעוניים. בנוסף, קו טאו, "אי הצבים" אשר במפרץ תאילנד, מציע מקלט לצבי ים ושלל אתרי שנורקלינג וצלילה המתאימים לצוללים מתחילים וותיקים כאחד. מה שהופך אותו ליעד שחובה לבקר בו לחקר תת ימי בדרום מזרח אסיה.

לקריאת המאמר המלא ←
כפיר צולל במי הנהר הצלולים

תאילנד – צפון המדינה

מסענו בתאילנד המשיך צפונה, אל האזור ההררי הירוק והשלו.
יצאנו לטרק הראשון שלנו. טרק אל שבט הקארן.
ביקרנו בפינות חן בטבע הקסום והמשכנו לעיר הגבול Mae Sot, במטרה לחצות למיאנמר השכנה.

לקריאת המאמר המלא ←
צילום תקריב של פסל הבודהה השוכב

תאילנד – המסע מתחיל

עם שוך ההתרגשות הראשונית, כל אחד מאתנו עבר תהליך של הסתגלות מרגש. לצד החוויה התרבותית, חווינו משברים וגעגועים אל החברים והמשפחה שהותרנו בארץ. עם הזמן התחלנו ליהנות מיופייה של תאילנד, מהאנשים המיוחדים שפגשנו ומהדברים הקטנים והטיפשיים שנקרו בדרכנו.

לקריאת המאמר המלא ←
טביעות רגלינו בחולות ז'יז'וקה דה ז'ריקואקוארה, ברזיל 2017

יום אחד

הזרעים לקיומו של המסע המשפחתי שלנו בעולם, נזרעו בשלהי חורף 1993, כשיצאתי לטיול הגדול אחרי צבא. מאז יצאתי למסעות רבים אולם המסע הנוכחי, עם בני משפחתי, הוא אינו עוד מסע של נופים ותרבויות אלא מסע אל מעמקי הנפש וההוויה של כל אחד מאתנו, כשהעולם מסביב, משמש לנו תפאורה מושלמת של יופי טהור.

לקריאת המאמר המלא ←
החז'נה החצוב בסלע הורדרד-אדמדם

אל אוצרותיה הקדומים של ירדן

מסע בעקבות תרבות עתיקה, אשר נעלמה אל חולות הזמן. הנבטים, שבט נוודים מסתורי שנדד וסחר לאורך דרך הבשמים והותיר אחריו את אחד המקומות היפים בעולם, העיר האבודה פטרה.
התחקינו אחר עקבותיהם המרתקים, בשמורת ואדי רם היפיפייה, דרך סיק אל בריד ופטרה, העיר באדום.

לקריאת המאמר המלא ←